header 1800

Werktijden en depressieve klachten

Eén op de vijf werknemers rapporteert mentale gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, depressie en/of burn-out. Een deel van deze klachten wordt veroorzaakt door wat we de ‘psychosociale werkomgeving’ noemen: de psychische belasting in het werk (bijv. werkdruk) en de sociale omstandigheden waarin men het werk uitvoert (bijv. werktijden/ploegendienst en steun van collega’s).
 
In een apart project onderzoeken we de relatie tussen werktijdregelingen en depressieve klachten in meer detail. Het werken in bijvoorbeeld ploegendienst betekent dat men werkt en slaapt op onregelmatige tijden. Veel werknemers in ploegendienst geven aan slaapproblemen te hebben en/of een verstoring van het familieleven en sociale activiteiten te ervaren. Deze slaapklachten en sociale problemen houden mogelijk ook verband met de ontwikkeling van depressieve klachten. In dit project wordt onder andere gekeken naar de invloed van arbeidsduur (bijvoorbeeld fulltime/parttime werken, frequent overwerken) en arbeidspatroon (zoals bijvoorbeeld het werken in ploegendienst) op depressieve klachten.
 
Enkele voorbeelden van onderzoeksresultaten zijn:
• Als werknemers vele uren per week overwerken, dan lopen zij een tot 25% hoger risico om depressieve klachten te ontwikkelen dan werknemers die minder overwerken.
• Ons onderzoek geeft sterke aanwijzingen dat werken in ploegendienst verband houdt met depressieve klachten.
• Ongeveer 7% van de werknemers rapporteert gevoelens van somberheid. Deze gevoelens kunnen een voorbode zijn van depressieve klachten en dienen daarom serieus te worden genomen.
 
Meer informatie hierover kunt u vinden op onderstaande Internet links:
 
The mutual relationship between shift work and depressive complaints--a prospective cohort study.
(Scand J Work Environ Health. 2011 Sep;37(5):402-10)
 
Depressed mood in the working population: associations with work schedules and working hours.
(Chronobiology International,  2010 Jul;27(5):1062-79)

Please publish modules in offcanvas position.