header 1800

De invloed van werk op hart- en vaatziekten

Tot nu toe werd gedacht dat werkstress vooral het gevolg was van een hoge werkdruk in combinatie met weinig zeggenschap (autonomie) over het eigen werk. Deze combinatie, ook wel job-strain genoemd, is vaak in verband gebracht met het optreden van hart- en vaatziekten. Uit ons onderzoek blijkt echter, dat er veel meer factoren van invloed zijn op het ontstaan van werkstress: regelmatig overwerken, baanonzekerheid, een onduidelijke functiebeschrijving, vaak geïrriteerd raken door anderen op het werk en emotioneel aangrijpende dingen meemaken op het werk.

Uit ons onderzoek blijkt, dat ongeveer 8% van de werknemers last heeft van een langdurige en hoge mate van werkstress. Dit blijken ook de werknemers te zijn met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Deze kennis maakt het mogelijk om preventieve maatregelen te ontwikkelen. Het betreft maatregelen op de werkvloer en maatregelen speciaal voor individuen die een hoog risico lopen.

Voor werknemers die te maken hebben gekregen met hart- en vaatziekten, klachten aan het bewegingsapparaat (o.a. rugklachten en reuma) of een combinatie daarvan, wordt inmiddels onderzocht wat de effecten van deze chronische aandoeningen op hun arbeidsparticipatie zijn. Ook voor mensen met andere chronische ziekten zoals diabetes en luchtwegaandoeningen is dit soort onderzoek gepland. Verder onderzoek moet duidelijk maken hoe werknemers met een chronische aandoening het beste kunnen worden begeleid om met plezier aan het werk te blijven of terug te kunnen keren naar hun werk.

De resultaten van dit onderzoek is beschreven in Engelstalige wetenschappelijke publicaties. Een link naar de meest relevante publicaties over dit onderwerp staan hieronder. Voor meer informatie over een specifiek kunt u uiteraard contact op met de onderzoekers.

Substantiating the concept of work strain: its implication for the assessment of work stressors.

Verschenen in Journal of Occupational and Environmental Medicine. 2012 Mar;54(3):363-70.

The association between study characteristics and outcome in the relation between job stress and cardiovascular disease - a multilevel meta-regression analysis.

Verschenen in Scandinavian Journal of Work Environment and Health. 2012 Feb 21.

Please publish modules in offcanvas position.